Корупція в ДАБІ: Реформувати неможливо, очолити…

Всі реформаторські зусилля Офісу Президента в напрямку подолання корупції у 2020 році, без сумніву, можна охарактеризувати одним словом — провал. Боротьба з COVID-19, “Велике будівництво” і низка інших ініціатив Володимира Зеленського так і закінчились нічим. Але найбільшим розчаруванням для Зе-Президента обіцяє стати реформа ДАБІ. Вже зараз очевидно, що ті, проти кого, власне, і було спрямовано реформу, повністю очолили процес. А це означає, що вже незабаром замість одного корумпованого монстра держава породить ще більш ненажерливе чудовисько, і питання тільки в тому, хто отримає над ним контроль.

Для цього достатньо подивитися, хто очолив так звану Координаційну раду при Президентові, яка має взятися за вирішення проблемних питань у сфері містобудування. Постать Олени Шуляк в цьому контексті дає чіткі сигнали про те, хто насправді відтепер контролюватиме перебіг реформи. Тільки дуже далекі від теми будівництва люди не знають про зв’язки Олени Шуляк із найбільш одіозними девелоперами і старими корупційними кланами, що знайшли прихисток у партії ОПЗЖ.

Втім, Президентові, звісно ж, персональний склад координаційного комітету представили у зовсім іншому світлі. Для благопристойності і спокою гаранта у список членів комітету ввели навіть «відомого борця з корупцією» Михеїла Саакашвілі. Який стане прекрасною парадною ширмою для всіх махінацій довкола реформи. Саакашвілі говорить багато і говорить красномовно, крім того, для нього це чи не останній шанс повернутись у велику політику, а значить, колишній президент Грузії активно піаритиме і себе, і діяльність комітету, які б рішення там не приймались. Таким чином, Саакашвілі стане чудовим щитом від критики, адже амбіції не дозволять йому повірити у те, що його просто цинічно використовують, як прикриття для заздалегідь запланованого провалу реформи.

Що ж відбувається з реформою і самою ДАБІ насправді?

Боротьба найбільших будівельно-корупційних кланів триває за розподіл впливу над п’ятьма основними містами: Києвом, Одесою, Харковом, Львовом і Дніпром. Адже з точки зору отримання відкатів з будівництва, саме ці міста є найбільш привабливими шматками корупційного пирога. Тут завжди щось будується і є перспективи будувати далі. І, як правило, будівельникам у цих містах вкрай рідко вдається виконати роботи без порушень. Крім того, часто найсмачнішими місцями для будівництва є райони, що підпадають під охорону культурної спадщини. Тут можна отримати найбільші прибутки за найбільш короткі строки. Посудіть самі, будівництво у центральній частині Одеси, на київському Подолі або у Львові точно будуть коштувати мільйонів доларів. Крім того, у перелічених містах-мільйонниках будується значна частина об’єктів, що підпадають під клас наслідків СС3, а це теж немалі кошти, враховуючи, що дозволи на них треба отримувати на центральному рівні.

І стара-добра ДАБІ виконувала функцію збору і транзиту «брудних» коштів нагору, просто-таки бездоганно. Спершу на вершині цієї піраміди знаходився перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов. ДАБІ слухняно виконувала всі його вказівки щодо видачі дозволів, і, коли потрібно, старанно закривало очі на найбільш кричущі порушення. Але вже тоді через одноосібну монополізацію грошових потоків з будівництва у Трофімова в оточенні глави держави з’явилося надто багато заздрісників і відвертих ворогів. І одним з них став чинний міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. За словами нашого співрозмовника з оточення міністра, постать Трофімова викликала напади просто патологічної ненависті у Чернишова. Як наслідок, було організовано «багатоходівку» з дискредитації конкурента, зокрема, через своїх людей в СБУ Чернишову вдалося донести до Президента Зеленського інформацію про кришування Трофімовим корупційних схем у ДАБІ. 

При цьому Чернишов зміг не просто знищити ненависного конкурента, але й зайняти його місце.  Тиснучи своїм авторитетом і прикриваючись гучними іменами з найближчого оточення Зеленського, міністр практично в ручному режимі почав керувати всіма діями ДАБІ.

Чернишов

Виглядало так, ніби у вирішенні того чи іншого питання, наприклад, у пришвидшенні здачі в експлуатацію того чи іншого об’єкта, зацікавлений не стільки сам Чернишов, а люди куди впливовіші. Наш співрозмовник у міністерстві запевняє, що у розмовах з керівництвом ДАБІ не раз і не двічі звучали посилання на Давида Арахамію, Кириленка, навіть Андрія Єрмака, а подекуди імена досить впливових посадовців СБУ та ГПУ. Відповідно, у керівництва ДАБІ просто-таки дрижали коліна від подібних дзвінків від міністра або ж його особистої радниці.

Закріпити своє становище Чернишову вдалося також призначивши на посаду керівника ДАБІ свою людину, якою стала Ірина Король. Відтоді Чернишов не соромлячись пішов у наступ і почав відверто лобіювати потрібні об’єкти сотнями. Часто особисто приймаючи у себе покірних забудовників разом з відповідними дарами. За словами нашого співрозмовника, найбільш наполегливим міністр був, якщо справа стосувалася Харкова і Харківської області. Адже саме звідси родом Олексій Чернишов, і саме тут знаходяться його особисті бізнес-інтереси.

Загальновідомо, що чинний міністр розвитку громад входив свого часу до наглядової ради ПАТ «Концерн АВЕК та Ко», а це провідна компанія, що здійснює управління й розвиток активів у Харкові і має у своєму портфелі крупні проекти у сфері комерційної нерухомості. Контролює «АВЕК» досить відомий місцевий магнат Олександр Фельдман. Якого, відповідно, і вважають покровителем Чернишова. Тож не дивно, що об’єкти по Харкову міністр вимагав від інспекції взагалі пропускати автоматом.

Натомість, у самому Харкові ні для кого не було секретом, хто контролює ДАБІ і в який спосіб уникнути проблем з дозволами і перевірками. Індульгенція для всіх без винятку забудовників коштувала і, власне, досі коштує від 3-6 $ за метр квадратний. Якщо платити немає бажання — наслідки будуть очевидні — з бізнесом у сфері будівництва доведеться попрощатися взагалі. Адже і місцева ДАБІ, і сам міністр суворо стежили за тим, аби «відказники» у майбутньому зазнавали жорсткого пресингу.

Поміж тим, натхненний своїми успіхами на Харківщині, Чернишов спробував взяти під крило будівництво в інших крупних містах. Але тут, за словами працівника міністерства, який погодився на правах анонімності поспілкуватися з нашими журналістами, новоспеченому «господарю» ДАБІ довелося зіткнутися з добре злагодженою ще з часів Януковича схемою розподілу впливів і прибутків. Ключовими гравцями цього угруповання є: Тетяна Плачкова, Брати Горові, Микола Скорик, Вадим Столар та Дмитро Ісаєнко.

Всі названі прізвища неодноразово фігурували у численних журналістських розслідуваннях, що стосувалися зловживань з землею та будівництвом. Усі, так чи інакше, пов’язані з партією «Опозиційна платформа — За життя», яка контроль над сферою будівництва успадкувала ще від «Партії регіонів» і продовжує утримувати його у окремих містах і областях.

У цих людях, як би не дивно звучало, чинний міністр уряду Зеленського швидко знайшов надійних партнерів з корупційного бізнесу.

Щоправда, сфери впливу і території все ж довелося розподілити. Наприклад, Одеса залишилася під контролем Плачкової і товаришів. А це чи найбільш привабливий регіон і з точки зору кількості забудовників, яких можна «стригти», і з політичної точки зору, тим більше. Сильні позиції ОПЗЖ у цьому регіоні не в останню чергу продиктовані фінансовими вливаннями з будівництва у Одеську партійну ячейку. Люди, які свого часу допомагали розбудовувати структуру цієї партії на Одещині, стверджують, що через легальні і напівлегальні організації, підконтрольні ОПЗЖ, на Одещині проходили десятки мільйонів доларів. Частина йшла нагору, частина спрямовувалася на різного роду заходи, а от щонайменше третина через підставні компанії і офшори виводилася у Російську Федерацію, і звідти спрямовувалася на підтримку терористичних угруповань на Донбасі.

Тож, як стверджують наші джерела, можна сміливо вважати, що війна в Україні фінансується з корупційних схем у будівництві. І очевидно, що міністр розвитку громад Чернишов безпосередньо причетний до тіньової схеми фінансування тероризму.

Все це, без сумніву, підпадає під статтю про державну зраду і вимагає офіційного розслідування СБУ і публічного представлення його результатів.

Хоча, логічніше спершу було б розслідувати масові корупційні зловживання у сфері будівництва і роль у цьому згаданих тут посадовців. А підстав для відкриття кримінального провадження правоохоронними органами уже зараз більш ніж достатньо.

До нашої редакції потрапила копія результатів виїзної перевірки комісії ДАБІ у тому ж таки Харкові, вотчині Олексія Чернишова, де було виявлено просто сотні грубих порушень. Думаємо, для правоохоронних органів не буде проблемою підняти ці документи і, провівши аналіз та опитавши свідків, зрозуміти, яким чином і за чиєю вказівкою відбувалися всі вищеописані корупційні  діяння. Повністю цей об’ємний документ публікувати просто немає сенсу, але для наочної ілюстрації озвучимо, наприклад, наступне.

При перевірці будівництва житлового комплексу по провулку Ботанічному, 2, у місті Харкові виявлено, що, всупереч виданій документації, досі не завершені зовнішні роботи, відсутні відливи, порушено норми облаштування сходових маршів, порушення у системі управління евакуацією при пожежі, внутрішні інженерні мережі не утеплені і не закріплені, не укомплектовані пожежні щити, входи не обладнанні для потреб людей з фізичними вадами. При цьому в деяких квартирах майбутніми мешканцями уже виконуються ремонтні роботи. І це лише один з багатьох об’єктів, який Чернишов випустив швидко і без зауважень, і, як бачимо, він і близько не був готовим до експлуатації.

Не краща ситуація і по іншим об’єктам у Харкові, і таких тільки у цьому місті десятки, а загалом по країні — сотні. Їх перелік настільки об’ємний, що публікувати його повністю не має ні сенсу, ні можливості.

Іншим прикладом може слугувати Хмельницька область, де  без усяких дозволів і контролю тривалий час триває будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів ВП «Хмельницька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом». Видачу необхідних документів за вказівкою міністра спершу притримали, просто поставили на паузу в очікуванні «оплати». А коли відповідний внесок у кишеню був зроблений, ДАБІ відразу отримала відповідну ультимативну вказівку. І робилося це, як запевняє наш співрозмовник у міністерстві, знову ж таки по дзвінку від міністра «задля блага держави», хоча, як бачимо, про блага особисті – земні — міністр теж встиг потурбуватися. А «Енергоатом», власне, і не заперечував проти «подяки» чиновнику, адже теж дуже любить освоювати кошти на різноманітних масштабних будовах, де кошти зникають як у бездонній маріанській западині.

Втім, останнім часом у самопроголошеного короля ДАБІ почали виникати проблеми. Причому там, де їх не очікували. Призначена за протекцією Чернишова керівниця ДАБІ Ірина Король ініціювала кілька досить значних виїзних перевірок, у результаті яких було викрито тисячі фактів відвертих зловживань у сфері компетенції інспекції. В результаті тієї ж таки перевірки по Харкову було відсторонено від виконання обов’язків  директора департаменту ДАБІ у Харківській області Андрія Будякова. А це, як стверджує наше джерело у міністерстві, давній і відданий соратник Чернишова у всіх сірих схемах зі збору данини із забудовників.

Ірина Король

Такі дії Ірини Король стосовно наближених до Чернишова людей щонайменше викликають подив, адже точно відомо, що призначали її за протекцією саме міністра розвитку громад. Що це? Намагання розпочати свою гру, імітація незалежності і непідкупності? Вона товаришує чи ворогує з теперішнім «куратором»? Було б чудово почути хоч якісь пояснення від керівника ДАБІ, але всі спроби наших журналістів отримати коментарі щодо цих резонансних і корупційних тем поки завершуються нічим.

Фактично не залишається іншого виходу, як публічно вимагати  у Ірини Король оприлюднити результати перевірок по Києву, Харкову, Одесі і іншим містам. Крім того, вимагаємо публічних коментарів щодо отримання вами і вашими підлеглими телефонних вказівок від міністра Чернишова і його радниці щодо видачі або не видачі відповідних документів структурними підрозділами ДАБІ. І, нарешті, показати суспільству так званий «Список Чернишова», який на умовах анонімності переданий нашим журналістам джерелом у міністерстві і, відповідно до якого, ДАБІ видавало «правильні» документи на об’єкти, зазначені в ньому за протекцією міністра.

Ігнорування Іриною Король необхідності публічно спростувати або підтвердити наведену у статті інформацію рекомендуватимемо читачам сприймати як зізнання у співучасті всіх наведених корупційних злочинах.

Джерело: Інформатор

Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x