Росія продовжує зміцнювати контроль над українською оборонкою

Оборонно-промисловий комплекс України, який після років занепаду втратив більшу частину свого виробничого потенціалу, залишається в сфері особливої уваги російських спеціальних служб. Напередодні великого наступу, задля якого на кордон стягується все більше сил і техніки, Російська Федерація всіма доступними методами намагається зменшити здатність Збройних сил України до спротиву, і основним інструментом ворожої діяльності всередині країни залишається корупція. Цього разу під прицілом опинилося стратегічне підприємство «Зоря»-«Машпроект», а це – без перебільшення – один із лідерів світового газотурбобудування.

Основний профіль цього унікального підприємства – проектування, виробництво та ремонт газових турбін для морських кораблів і суден, електроенергетики й газотранспортних магістралей. Продукція «Зорі»-«Машпроект» має попит на світових ринках завдяки своїй високій якості та є конкурентоздатною зі світовими аналогами. Тож отримання контролю над цим підприємством, що входить у структуру концерну «Оборонпром», поставило б жирну крапку в спробах України відновити свою військову міць.

Як зазвичай, агенти Кремля пішли у цій справі найбільш надійним і перевіреним шляхом. А саме «простимулювали» призначення на посаду керівника підприємства свою людину. За інформацією, яка потрапила в розпорядження до наших журналістів, уже кілька місяців окремі лобісти шукали можливості такого призначення, роздаючи щедрі пропозиції всім, хто потенційно міг би вплинути на процес погодження кандидатури, і врешті-таки знайшли можливість здійснити бажане. Ймовірно, до призначення нового директора ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» залишилися лічені дні або навіть години, і ним стане теперішній директор підприємства «Житомирський бронетанковий завод» Олексій Жуковець.

Не буде перебільшенням сказати, що житомирський бронетанковий зажив за останні роки слави одного з найбільш скандальних підприємств у структурі українського оборонно-промислового комплексу. Вже під час воєнних дій на сході тут прогриміло відразу кілька гучних корупційних скандалів.

Спершу протягом 2014-2015 років службові особи ЖБТЗ здійснили незаконне, без відповідного рішення Кабінету міністрів, відчуження державного майна мобілізаційного резерву, зокрема двигунів до бронетехніки, які були вивезені з цеху за територію підприємства в невідомому напрямку, чим було завдано збитків державі на суму 6,88 млн грн. Згодом у 2019 році правоохоронцями було розкрито схему, за якої з Польщі завозилися частини старих БМП, вартість яких в результаті корупційних маніпуляцій посадовцями ЖБТЗ була завищена у 5 разів, і зрештою у 2020 році поліція відкрила нову кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем, що призвело до втрат з бюджету держави у розмірі 750 тис грн.

Щодо персони самого Олексія Жуковця, то і тут виникає ціла низка питань, які потребують прискіпливої уваги правоохоронців і контррозвідки.

Зокрема, як стало відомо нашим журналістам, Олексій Жуковець, хоч і фактично проживає у Києві, має нерухомість в окупованому Донецьку, зокрема квартиру у столиці самопроголошеної «ДНР», а ще будинок у Харцизьку Донецької області і кілька земельних ділянок у цьому ж спаленому війною регіоні. Квартиру в Донецьку має також і дружина Жуковця. Крім того, за свідченнями тамтешніх журналістів, теперішній директор Житомирського бронетанкового заводу мав і продовжує підтримувати інтенсивні ділові і дружні зв’язки з впливовими людьми на окупованих територіях. Їх він набув перебуваючи на посаді ЗАТ «Макіївський труболиварний завод». Крім того, за нашою інформацією, рідний брат Олексія Жуковця постійно мешкає у РФ і є чинним військовослужбовцем Збройних сил Російської Федерації

Всі ці факти є яскравим свідченням того, що призначення Жуковця спершу керівником Житомирського бронетанкового заводу, і теперішнє переведення на нову керівну посаду, є зовсім не випадковими.

Простежується старий і вже не раз випробуваний трюк російських спецслужб, так зване  «внедреніє». Яке дозволяє без зайвого розголосу через підкуп і корупційні схеми розвалювати успішно діючі підприємства, і в такий спосіб послаблювати обороноздатність країни. Російська агентура в Україні добре засвоїла, що це більш дієвий і ефективний спосіб диверсійної роботи, ніж напади і підриви бомб. Адже через корупційні скандали можна не просто паралізувати роботу української оборонки, а зробити куди більше, інформаційно підірвавши довіру людей у владні інституції. І багато для цього не потрібно…

Скажімо, у випадку з ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», яке є для Миколаєва бюджетоутворюючим, будь-яка зупинка підприємства може призвести до зростання соціальної напруги у місті і регіоні в цілому, а це, знову ж таки, «на руку» російським агентам впливу. І зрештою – надзадача – втрата довіри безпосередньо до уряду і президента Зеленського, яка неодмінно буде, якщо розгориться черговий скандал з розкраданнями у оборонці.

У зв’язку з цим, хочеться звернутися до всіх спеціальних розвідувальних і контррозвідувальних служб з наполегливою вимогою перевірити вищенаведені факти. Перед лицем загрози, напередодні можливого вторгнення багатотисячного російського угруповання Україна просто не може дозволити собі нехтувати елементарними заходами безпеки і призначати керівників у оборонні підприємства без належної перевірки їхніх біографій і можливих зв’язків з країною-агресором. Окремо хочеться звернутися до керівника СБУ Івана Баканова, адже протистояння внутрішнім загрозам, у тому числі і п’ятій проросійській колоні, яка продовжує корумпувати оборонно-промисловий комплекс України, його прямий обов’язок. Суспільство чекає неупередженого і прозорого розслідування і, очевидно, не пробачить адміністрації Зеленського ще одного корупційного скандалу, де призначені з його згоди посадовці наживатимуться на крові і війні.

Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x