Зарплата в Україні зросте з першого жовтня: на скільки?

Яким буде зростання, звідки візьмуть гроші, які ще соціальні виплати підростуть та чи може собі країна це дозволити попри війну

Мінімальна зарплата в Україні з 1 жовтня 2022 р. збільшиться на 200 грн — до 6 700 грн на місяць. До її розміру прив’язаний розмір низки податків, платежів, пільг, соцвиплат тощо, тож вони теж підростуть. Чи вистачить у бюджеті на це коштів?

Раніше у Мінфіні розраховували, що у 2022 р. мінімальна зарплата в Україні зросте до 7700 грн., але через війну від цієї ідеї відмовились, проте збільшення на меншу суму все ж таки відбудеться.

“Хочу підкреслити, що ми залишили фіскальний простір. Йдеться про нерозподілені видатки. Вони становлять від 50 до 100 млрд грн, які можуть бути спрямовані на підвищення мінімальної заробітної плати, збільшення прожиткового мінімуму”, — сказав міністр фінансів України Сергій Марченко.

Бюджет витримає підвищення

Експерти вважають, що бюджет цього року цілком одужає таке навантаження, особливо з огляду на те, що воно було запланованим.

Так, Максим Орищак, аналітик компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ) вважає, що зростання мінімальної зарплати у поточному році можна вважати обґрунтованим.

На його думку, такий крок не тільки не нашкодить бюджету, але й навпаки його можна навіть назвати турботою про бюджет, адже людина, яка оформляє мінімалку, на руки отримує не всю суму. Від неї ще віднімаються податки та збори, які йдуть до бюджету. З суми у 6 700 грн. треба буде сплатити податки. Якщо врахувати податок на доходи фізосіб (ПДФО) у розмірі 18% і військовий збір у розмірі 1,5%, то “чистими” “мінімалка” становитиме 5 394 грн (зараз 5 233 грн).

Також усі штрафи розраховуються на підставі “мінімалки”. Крім того, темпи зростання інфляції в Україні у серпні досягли 23,8% у річному обчисленні. А коли планували бюджет 2022 р., то ухвалили його з очікуванням інфляції на рівні 6,2%. Виходить, що українці, які втрачають робочі місця, не мають коштів для існування, і без роботи не мають можливості покривати власні витрати.

До того ж підвищення мінімального рівня заробітної плати підтримає купівельну спроможність населення, що добре для країни.

Проте у підвищення “мінімалки” є й мінуси. Воно призведе до зниження доходів підприємств. Також це може спровокувати зростання рівня безробіття. Компаніям та підприємствам стане менш вигідним утримувати всіх співробітників і поступово кількість роботи в країні скорочуватиметься. Крім того, слід пам’ятати, що після підвищення “мінімалки” автоматично зростуть заробітні плати бюджетників, величина пенсій та соціальна допомога.

Водночас експерт не очікує значного навантаження на бюджет, оскільки, крім витрат, є ще фактор смертності. Точної статистики зараз немає і скоро не буде, але ми не можемо не помічати, що на тлі війни в країні кількість смертей зростає в порівнянні з останніми роками. Через втрати на самій війни, підвищений рівень тривожності людей, нервові зриви, COVID.

Звертаючись до статистики минулих років, ми знаємо, що понад 50% смертей в Україні фіксується через захворювання серцево-судинної системи. Події в Україні стануть потужним тригером для збільшення кількості смертей із цієї причини також.

Планувалося, що на підставі середньостатистичних даних зменшення населення України в 2022 р. становитиме 434 осіб на день. Але, об’єктивно, приріст населення через війну буде меншим, а спад більшим. Тому підвищення рівня мінімальної заробітної плати зараз не завдасть шкоди бюджету країни за умови, що міжнародна фінансова допомога продовжуватиме надходити.

Своєю чергою, Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру каже, що через те, що підвищення “мінімалки” дуже мале реально українці не сильно його відчують. Але його треба було робити. Інфляція у нас вже під 20% і без зростання “мінімалки” була б ще більшою. Зростання мінімальної зарплати частково збільшить пенсії та виплати, але значно менше, ніж у нас зараз інфляція. Влада робить, що може аби підняти “мінімалку” на рівень реальної інфляції. Держбюджет України невеликий тому додали малу суму, щоб хоча б так допомогти людям.

Наступного року підвищення не буде

Водночас від запланованого раніше підвищення мінімальної зарплати наступного року вирішили відмовитись. Нагадаємо, раніше планувалось у 2023 р. зростання “мінімалки” на 9,6% до 7 176 грн і на 6,8% до 7 665 грн у 2024 р.

Вся проблема у війні і необхідності її фінансувати. Заступник міністра Роман Єрмоличев сказав, що в умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на наступний рік буде сектор безпеки і оборони, а також забезпечення усіх соціальних зобов’язань держави.

Тим не менш, за його словами, у наступному році видатки на пенсійне та соціальне забезпечення не зменшуються, а деякі із них будуть збільшені.

“Близько 5,5 млрд грн буде закладено на забезпечення житлом ветеранів війни, адже ця категорія громадян украй важлива. Також буде забезпечено своєчасну виплату пенсій, соціальних допомог, виплати заробітних плат медикам та освітянам”, – наголосив Р. Єрмоличев.

Що підтягнеться за “мінімалкою”?

Зростання мінімальної зарплати призведе до зростання цілої низки інших виплат. Як зміняться податки та платежі з 1 жовтня 2022 року?

Мінімальний ЄСВ становитиме 1 474 грн на місяць (зараз 1 430 грн).

Максимальна база ЄСВ – 100 500 грн (97 500 грн).

Єдиний податок 2-га група залишиться незмінним, оскільки для розрахунку за весь рік береться значення мінімальної зарплати на 1 січня поточного року.

Штраф за порушення у сфері трудових відносин – 67 тис. грн за кожен факт порушення (було 65 тис. грн).

Мінімальна пенсія за віком становитиме 2 680 грн (зараз – 2 600 грн).

Мінімальна середньоденна зарплата для розрахунку декретних у жовтні – грудні 220,11 грн.

Мінімальна зарплата безпосередньо не впливає на доходи бюджетників. Для розрахунку їхніх окладів використовують значення прожиткового мінімуму та розміру посадового окладу 1-го тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою.

Вікторія Хаджирадєва

Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x