Що означає розміщення ядерної зброї в Білорусі?

25 березня Путін заявив, що планує розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Звісно ж, така заява не пройшла повз ЗМІ та світову громадськість.

25 березня Путін заявив, що планує розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Звісно ж, така заява не пройшла повз ЗМІ та світову громадськість. Росія вже не вперше шантажує світ ядерним дрючком й все частіше лунають побоювання з приводу ризику ядерної війни, чи Третьої світової. Але, яку мету насправді переслідує Росія постійно говорячи про ядерну зброю?

Як ми могли пересвідчитись за минулі 400 днів війни, російські можновладці нерідко використовували тему ядерної зброї. Як правило, їхні заяви не мали якогось глибокого смислового значення. Наприклад, і Путін, і Медвєдєв, й інші російські політики та чиновники говорили швидше про ядерну міць Росії, що вона має найбільший ядерний арсенал, що в неї найпотужніші сили стратегічного стримування, найкращі підводні човни та кораблі з ядерними ракетами, які ніби то становлять загрозу для Заходу та США, зокрема. Але далі гучних заяв справи не доходять.

Щось подібне спостерігається й з розміщенням тактичної ядерної зброї в Білорусі. В основному це провокує черговий інформаційний привід, який сіє паніку і страх у багатьох обивателів. Пересічний громадянин звертає увагу на заголовки і ЗМІ й не завжди задумується про наслідки того чи іншого рішення чи заяв, які лунають з Москви. На це й розраховує ворог. Звісно, коли ми чуємо чи читаємо про «новий великий наступ РФ» чи «розгортання ядерної зброї» нас, природньо це починає бентежити й лякати. Але якщо ми зануримось в ці питання детальніше, то зрозуміємо, що новий великий наступ Росії дуже складно реалізувати з низки причин, а черговий вихід російського корабля чи підводного човна з ядерними боєголовками – лякалки та гра на внутрішнього споживача.

Розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі не означатиме, що вона увійде до клубу ядерних держав. Це будуть виключно російські війська, які оперуватимуть цією зброєю в Білорусі. Чи існує тут загроза для ще більшого обмеження суверенітету Білорусі й дедалі більшої залежності від Росії? Очевидно так, але це ніяк не впливає на посилення військової загрози в регіоні. Для ядерної зброї – як тактичної, так і стратегічної, неважлива відстань в кілька сотень кілометрів. Наприклад, якщо тактична ядерна зброя розташована десь під Смоленськом чи під Брестом – вона однаково становить потенційну загрозу для Великобританії, Франції чи Польщі. Тому, практичного рішення в розміщенні ядерної зброї в Білорусі – нуль. Мова про все те ж саме – психологічний тиск на світове співтовариство.

Звісно ж, які і в інших випадках, ці теми підхоплюють та починають піарити різноманітні російські інформаційні ресурси – від центральних ЗМІ – до нікому не відомих «експертів», «блогерів» та телеграм-каналів. Нажаль, стається й таке, що й наші ЗМІ, політики та можновладці, не розібравшись в питанні, починають його коментувати, несвідомо підіграючи ворогу. Наприклад, голова фракції «Слуга народу» Д. Арахамія заявив, що розміщення ядерної зброї на території Білорусі може мати наслідком посилення та збільшення темпів мобілізації. Проте майже одразу його слова спростував інший нардеп від монобільшості Ф. Веніславський та деякі військові експерти. Цей приклад показує, що коментувати подібні події повинні дійсно експерти, які знають тему, інакше, суспільство буде дезінформоване, що на руку нашому ворогу.

Отже, розміщення ядерної зброї в Білорусі – це ніщо інше, як безсильна відповідь кремлівських старців на розгортання військ НАТО в Європі. Москві немає чим відповісти на успіхи ЗСУ та підтримку наших партнерів, тому й час від часу виступає Медвєдєв з черговою нетверезою маячнею або бункерний дід за своїм довгим столом починає знову жувати стару жувальну гумку під назвою «ядерні страшилки». Нам лишається лише довіряти Силам оборони, офіційним спікерам та не піддаватись на спроби ворога посіяти паніку.

Автор: Валентин Гайдай

Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Подписаться
Уведомить о
guest

0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x